Mindfulness kurerer ikke stress

Kokke, børnehaveledere, opvaskere og plejehjemspersonale strømmer til kurser i mindfulness, som deres arbejdsgivere betaler. Men det hjælper ikke medarbejderne af med deres stress, det behandler i bedste fald kun symptomerne, advarer en ekspert.

Kokke, børnehaveledere, opvaskere og plejehjemspersonale strømmer til kurser i mindfullness, som deres arbejdsgivere betaler. Men det hjælper ikke medarbejderne af med deres stress, det behandler i bedste fald kun symptomerne, advarer en ekspert. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Et kursus i mindfulness til medarbejderne hitter hos mange af landets store virksomheder.

Carlsberg, Novo Nordisk, Nykredit og landets store kommuner betaler gerne for, at deres medarbejdere lærer, hvordan man afhjælper stress. Det skriver Ugebrevet A4.

- Vi har igennem de sidste to til tre år oplevet en klar stigende tendens. Det er mennesker fra alle dele af erhvervslivet, både det private og offentlige, men også fra alle niveauer i virksomhederne, siger administrerende direktør i kursusvirksomheden Confex, Lars Matjeka, til DR Nyheder. Virksomheden er en af Danmarks største udbydere af mindfulness-kurser.

Kurserne er en bestseller i både København, Aarhus, Aalborg og Kolding, fortæller direktøren.

- Det samme som smertestillende medicin

Men mindfulness løser ikke medarbejderens problemer med stress, advarer psykolog og arbejdslivsforsker Einar Baldursson fra Aalborg Universitet.

- Jeg mener præcis det samme, som jeg mener om, at man bruger smertestillende medicin til at håndtere smerte, det er godt nok i og for sig, men hvis smerten kommer fra et problem - f.eks. dårlig arbejdsstilling - så skal det jo ikke komme i stedet for at forbedre arbejdsstillingen, siger han til DR Nyheder.

Han mener dermed, at arbejdsgiveren sender problemerne videre til den enkelte medarbejder i stedet for at starte der, hvor problemet egentlig er.

For nedskæringer og prikkerunder skaber et dårligt arbejdsmiljø, og er mange gange årsagen til, at den enkelte medarbejder føler sig stresset.

Det er derfor ikke nok at bearbejde følelsen af at være stresset, man skal i stedet ændre årsagen til stressen, er hans pointe.

Fidusmageri

Lars Matjeka erkender, at mindfulness kun bearbejder stress-symptomerne, men ser intet problem i det.

- Hvis vi skal ind og behandle en sygdom - som stress kan blive - så er vi ofte nødt til først at behandle symptomerne, før vi kan få en eller anden form for ro til at behandle sygdommen, siger han til DR Nyheder.

Begge er enige om, at branchen er præget af mange udbydere, der ikke nødvendigvis er fagligt dygtige nok.

- Meget af det her minder om den mirakelmedicin, som vi har hørt meget om fra de gamle tider, hvor - i fraværet af en veletableret lægegerning - kunne alle mulige fup- og fidusmagere gå rundt omkring og sælge løsninger på alle verdens problemer. De her mennesker er ikke fagligt trænede i at bruge det her redskab, siger Einar Baldursson.

Lars Matjeka opfordrer til, at man altid lige tjekker anbefalingerne på udbyderne af kurserne, før man hyrer dem.